Context Bij de financiële afdeling van een landelijke zorgorganisatie zijn we aan de slag met een pittig ontwikkelproces. Mensen werken hier vaak lang, en doen hun werk al jaren op dezelfde manier. Maar door de technische ontwikkelingen gaat dat de komende jaren behoorlijk veranderen. Om de afdeling hierop voor te bereiden, is een verandertraject gestart […]
Context
Bij de financiële afdeling van een landelijke zorgorganisatie zijn we aan de slag met een pittig ontwikkelproces. Mensen werken hier vaak lang, en doen hun werk al jaren op dezelfde manier. Maar door de technische ontwikkelingen gaat dat de komende jaren behoorlijk veranderen. Om de afdeling hierop voor te bereiden, is een verandertraject gestart dat wij, samen met een werkgroep, begeleiden.
Deze werkgroep, een mooie dwarsdoorsnede van de organisatie, constateert dat het van belang wordt om elkaar scherp te houden, veel meer resultaatgericht te werken en elkaar daar op een goede manier op aan te spreken.
Maar op dit moment zijn er maar weinig teamleden die dat kunnen. Het idee van een training hiervoor komt al snel langs. Maar is zo’n training dan wel of juist niet verplicht? Waarop een van de werkgroepleden zegt:
‘Ja, maar als we deze training niet verplicht stellen, gebeurt er niks. Soms moet je ook gewoon iets afdwingen.’
Fractaal van het patroon
Dwang, of voorschrijven, is hier van oudsher de manier om dingen voor elkaar te krijgen. Daaronder ligt de overtuiging dat dingen in grote mate maakbaar zijn. Die overtuiging wordt één-op-één op leren en ontwikkelen geplakt: ook dat kun je afdwingen. En dus doen ze dat, zonder eerst andere opties te onderzoeken.
Opvallend is dat de ontwikkeling die nodig is juist gaat over zélf in actie komen, pro-actiever werken en jezelf blijven ontwikkelen.
Dat er ergens grenzen zijn aan wat toelaatbaar is, klopt natuurlijk ook. Alleen kan dat ook op andere manieren gedaan worden dan door het verplicht stellen van een training.
Bijvoorbeeld door zelf het goede voorbeeld te geven van wat je met die training wilt bewerkstelligen: feedback geven en aanspreken als dat nodig is.
Door op zoek te gaan naar fractalen, kun je ook pijlsnel en heel concreet inzicht krijgen in je organisatiecultuur en de mogelijkheden voor verandering in die cultuur. Lees hier meer over fractalenonderzoek, of download het whitepaper dat wij daarover schreven.
Lees ook: ‘Ja, dag! Als dan blijkt dat iedereen met de verkeerde dingen bezig is, staan wij als MT voor aap.’