Leergroepen aan de slag met een iteratief programma met een eigen innovatie-opdracht, workshops, experimenten en online inspiratie en opdrachten.
Binnen de ANWB is het thema ‘innovatie’ een belangrijk speerpunt. De ledengroep is flink aan het vergrijzen, de vraag ‘hoe spreken we de jongere generaties aan’ een belangrijke om te beantwoorden voor het blijvende bestaansrecht van de organisatie. Om het ontwikkelen van de innovatiekracht van in eerste instantie leidinggevenden te versterken, krijgt de afdeling Opleidingen de opdracht om dit thema op te nemen in het nieuwe MD-programma.
Gewoon aan de slag is een van de partijen die benaderd worden om hierover mee te denken, vanuit onze expertise in het faciliteren van cultuur- en gedragsverandering in combinatie met onze ervaring in het innoveren & experimenteren in organisaties.
Annette Kimmel is als opleidingsadviseur verantwoordelijk voor dit nieuwe programma, dat we – in lijn met het onderwerp – zo innovatief mogelijk inzetten.
Na twee leergroepen vertelt ze over haar ervaringen met Gewoon aan de slag:
‘Gewoon aan de slag behoorde niet tot onze ‘preferred supplier’ groep, en was wellicht in eerste instantie niet de meest voor de hand liggende keuze, als organisatie die zich vooral bezighoudt met bredere verandertrajecten.
Hun website en het in kijkje in het boek dat daar te vinden was sprak ons echter aan, waardoor wij een kennismakingsafspraak met Wendy gepland hebben om onze vraag voor te leggen en te horen wat ze voor ons kon betekenen.
We merkten direct dat ze niet een standaard ‘opleidingsclub’ zijn.
In het voorgesprek met Wendy merkte ik dat ze enthousiast werd om ook dit thema gelijk grootser aan te pakken met directie erbij. Dit lag alleen niet in de directe cirkel van invloed binnen onze vraag. We konden alleen werken aan het thema innovatie binnen de management development training voor nieuwe leidinggevenden.’
Binnen dit gestelde kader hebben we een programma gemaakt waarbinnen deelnemers zoveel mogelijk in iteraties aan de slag moesten. Geen klassikale ‘lessen’ over hoe innovatie in theorie werkt, maar zelf ervaren. Aan de slag met eigen innovatiethema’s en daarbinnen, in lijn met de ‘lean startup methode’, aannames toetsen, snel leren van ervaringen en gewapend met echte ervaringen komen tot een onderbouwd voorstel voor de directie aan het eind. Alles erop gericht om niet alleen veel te leren over innovatie & innovatiekracht, maar er vooral ook mee aan de slag te gaan, en hopelijk te blijven.
Praktisch betekende dit dat we zoveel mogelijk informatie vooraf verstrekten (via een online leeromgeving), deelnemers met opdrachten aan het werk gingen in drie werk-sessies van een halve dag en natuurlijk zelf tussendoor. De druk zat op de ketel door een eindpresentatie aan de directeur en andere genodigden.
Annette vertelt verder:
‘Het traject met Gewoon aan de slag heeft ons opgeleverd dat innovatie nu ook opgepakt wordt binnen de eigen cirkel van invloed van een manager.’
‘Binnen de ANWB werd ten tijde van de training innovatie strategisch en op grote thema’s ingezet t.a.v. mobiliteit en vrije tijd. In dit leertraject ging het om nieuwe leidinggevende en wat kan hij/zij oppakken binnen de afdeling. Hoe kunnen zij met innovatie een verandering teweeg brengen in bv een procesonderdeel of een product. Innovatie werd ook altijd gezien als iets totaal nieuws. Een van de eye-openers was voor ons: we kunnen, maar hoeven ook niet allemaal Willy Wortel te zijn om innovatief te zijn.
Wat voor ons goed werkte is de structuur die werd aangeboden: een agile werkvorm. We gingen aan de slag met hoe je een verandering, innovatie vormgeeft, welke stappen dit kent en wie en wat je daarbij betrekt. Dit gaf inzicht hoe je een innovatie (of verandertraject) vorm kan geven, in plaats van eerst en vooral te focussen op de ‘beren op de weg’.
Helaas sloeg het werken met de online leeromgeving minder goed aan. Op een of andere manier werd deze niet door medewerkers gebruikt. Jammer want daar stonden leuke filmpjes op, achtergrond artikelen, enz.
Wat het innoveren op de eigen casus in de weg zat voor sommige deelnemers, was dat ze de koers van de organisatie misten als houvast om innovatie binnen de eigen afdeling aan te pakken. Tegelijk zijn er hele mooie voorstellen uit het traject naar voren gekomen.
Wat ik mooi vind aan de aanpak van Gewoon aan de slag is dat hun aanpak uitgaat van een creërende waarde en zoekt naar vergroten van de cirkels van invloed.
Dat voegt naar mijn mening veel toe aan het creëren van draagvlak voor een verandering of innovatie. Ik zou Gewoon aan de slag zeker aanbevelen aan anderen.’