In Antifragile leert Taleb ons hoe we moeten handelen en leven in een chaotische wereld, hoe we moeten omgaan met wat we niet begrijpen. Het is een concept dat ons blijvend fascineert, in een wereld waarin zowel in organisaties als in de maatschappij nog steeds de focus ligt op beheersen en managen, geven de gedachten […]
In Antifragile leert Taleb ons hoe we moeten handelen en leven in een chaotische wereld, hoe we moeten omgaan met wat we niet begrijpen. Het is een concept dat ons blijvend fascineert, in een wereld waarin zowel in organisaties als in de maatschappij nog steeds de focus ligt op beheersen en managen, geven de gedachten van Taleb een heerlijk tegenwicht.
Wie of wat ‘antifragiel’ is, houdt van chaos en wordt er beter van, zoals het veelkoppige monster Hydra uit de Griekse mythologie: elke keer als een van haar koppen werd afgehakt, groeiden er twee voor terug. Antifragiel is alles wat met de tijd verandert en overleeft: evolutie, ideeën, politieke systemen, cultureel of economisch succes, opkomende steden, recepten, geruchten, oproer, rechtssystemen, bacteriële weerstand, de menselijke soort.
Stiekem is organisaties ‘antifragieler’ maken misschien wel een onderliggende gewenste uitkomst van onszelf als we in opdrachten bezig zijn. Tijd dan om dat meer hardop te doen.
Oh ja, lees hem wel echt in het Engels, ook al is het soms wat pittig. De Nederlandse vertaling raakt wat ons betreft niet de juiste snaar.