Tips over organisatieverandering? Meld je aan voor onze Nieuwsbrief en krijg een gratis hoofdstuk uit Verandering 3.0

‘Anders huren we een weerstandsmanager in?’

‘Hoe was de bijeenkomst over het veranderprogramma?’ vraagt Rafi aan Jasper die diep zuchtend, te laat, de MT-vergadering binnenvalt.  Ja, ruk,’ antwoordt Jasper terwijl hij in zijn stoel ploft. ‘Echt alleen maar weerstand. Uit alle teams.’ Iedereen kijkt hem vol medeleven aan. Weerstand is ook echt ruk. Dat weten ze allemaal. Gelukkig is de directeur […]

‘Hoe was de bijeenkomst over het veranderprogramma?’ vraagt Rafi aan Jasper die diep zuchtend, te laat, de MT-vergadering binnenvalt. 

Ja, ruk,’ antwoordt Jasper terwijl hij in zijn stoel ploft. ‘Echt alleen maar weerstand. Uit alle teams.’

Iedereen kijkt hem vol medeleven aan. Weerstand is ook echt ruk. Dat weten ze allemaal.

Gelukkig is de directeur voortvarend: ‘Nou, dan is het goed om te weten dat we vanaf maandag een aanvulling in ons MT hebben: Janko. Hij is interimmer en weerstandmanager.’

Het hele MT slaakt een zucht van verlichting. Gelukkig, daar hoeven ze zich tenminste niet meer mee bezig te houden!

Weerstand is als poep aan je schoen

Waarom? Omdat het onverwacht, ongemakkelijk, onwelkom en vooral niet van jou is. Je wilt er snel van af. En dat laat je liever door een ander doen dan dat je zelf de troep opruimt.

Met deze bril op ziet weerstand er ongeveer zo uit:

  • Het overkomt je

Opeens is het er: weerstand. Terwijl je alles zorgvuldig hebt voorbereid, met een helder verhaal. Je hebt toch goed uitgelegd wat, waarom en hoe? Waar komt die weerstand dan vandaan?
Zoals Jasper een heel helder verhaal heeft voorbereid voor de bijeenkomst. Met de why van de verandering, een stappenplan met tijdlijn, duidelijke casussen en voorbeelden. Dit verhaal is getoetst in het MT én met de teamleiders. Die vonden het allemaal een goed verhaal, met natuurlijk wel wat punten en komma’s.
Zijn verwachting was dan ook dat dit verhaal mensen zou helpen. Niet dat ze ervan in de weerstand schieten.

  • Het is niet jouw shit

Het voelt als een probleem van een ander is dat zo, huppakee, op jouw bordje wordt gegooid. Je eigen rommel opruimen is prima, maar die van een ander? Daar heb je natuurlijk niet zo’n zin in.

Zo zien Jasper en collega’s het ook. De teamleden zijn degene die ergens een probleem mee hebben, en dat moet hij maar gaan oplossen?
‘We zien het niet zitten’ was de reactie. Hup, en daar lag de bal ineens op zijn helft van het veld. Lekker dan. Ze kunnen zelf toch ook wel gaan bedenken hoe dan wel?

  • Je wilt er zo snel mogelijk vanaf

Weerstand is, net als poep aan je schoen, ongemakkelijk. Het trekt enorm veel aandacht en kan zelfs schaamte oproepen. Het is tenslotte jouw schoen/ jouw team/ jouw idee waar de weerstand over gaat. Zeker omdat Jasper zelf niet alleen enthousiast is over de verandering, maar ook echt de noodzaak ziet, wil hij snel stappen zetten. Niet praten over de verandering, maar het gaan doen. En die weerstand zet alles op de rem. Probeer een koppige ezel maar eens in beweging te krijgen. Daar komt bij, dat het ook wel persoonlijk voelt: hij is tenslotte de architect van dit plan. De weerstand voelt toch ook als een afwijzing. Hij wil dus zo snel mogelijk van de weerstand af. Want dan gaan we lekker voorwaarts, en verdwijnt dat vervelende gevoel ook.

  • Je wilt dat iemand anders het oplost

Vroeger kon je met je vieze schoen naar je ouders gaan. Zij maakten het schoon, probleem opgelost. Want ja, je kón er al niets aan doen en het is niet jouw shit. Zelf opruimen? Liever niet.
Dus als een weerstandsmanager dit gedoe voor jou kan oplossen? Kom maar door!

Jasper heeft er nu al zin in. Gaat Janko maar mooi in gesprek met die mopperende meute en ze duidelijk maken waarom dit wél een goed idee is. Na de afgelopen bijeenkomst heeft Jasper daar namelijk net zoveel zin in als een kat in een verplicht bad.

In deze lezing slaan ze echter iets cruciaals over: weerstand heeft namelijk waarde.

Verandering roept nu eenmaal onzekerheid en onrust op. Dat is niet erg, het is een logisch effect van elke transitie.

Weerstand is geen ‘shit’ die je snel moet opruimen, maar een waardevolle informatiebron. Het geeft bijvoorbeeld zicht op:

  • De zorgen en twijfels van mensen
  • De grenzen van het systeem
  • Mogelijkheden om het proces te verbeteren

Weerstand is eerder een goudmijn dan poep aan je schoen.

Wat je eruit haalt, kan je helpen om de verandering te laten slagen, en de manier waarop je dit met elkaar onderzoekt kan zelfs vertrouwen en verbinding versterken.

 

 

nik-zYdYz7JlevE-unsplash

 

Met deze bril op ziet weerstand er ineens heel anders uit:

  • Het is er altijd
    Elke verandering brengt weerstand met zich mee. Omdat het altijd raakt aan onzekerheid. Je kunt je er dus maar beter op voorbereiden: waarop kunnen we welke weerstand verwachten? Kunnen we daar in de planvorming al iets mee, misschien door te benoemen dat we snappen dat het best wel een omschakeling kan zijn.
  • Je hebt invloed op hoe heftig de weerstand is
    Weet je nog hoe leuk het was als kind om een bal onder water te duwen, want dan kwam ‘ie daarna zo lekker hard uit het water? Zo is het ook met weerstand. Hoe harder je het negeert, of tegendruk geeft met méér uitleg, méér ja-maar en nee-want, des te steviger de weerstand wordt. Weerstand wil gehoord worden, en dat er iets wordt gedaan met de onderliggende zorg. Plus, heb je in het maken van de plannen al voldoende de mensen meegenomen, expliciet naar zorgen gevraagd en deze serieus genomen? Waar nodig de plannen aangepast, of het tempo verlaagt?
  • Je wilt erin graven tot je de bij de kern bent
    Omdat weerstand een goudmijn aan informatie is, wil je er juist een lekker in graven en wroeten. Door gesprekken hierover te hebben: waar komt de weerstand vandaan, welke zorg of behoefte zit eronder? Bij hoeveel mensen leeft dit? En bij wie ook totaal niet? Hebben zij een andere zorg of behoefte?
    En hoe kunnen we dit onderdeel maken van de verandering of het veranderproces?
    Zo voorkom je dat je het kind met het badwater weggooit. De weerstand is de sleutel naar dat wat nodig is om de verandering waar je aan werkt ook echt te laten slagen. Zodat je er mee kan werken, en het niet tégen je werkt.
    Meer dan eens blijkt dan dat het serieus nemen van de ‘weerstand’ (die dan niet meer voelt als weerstand, maar als informatie) de katalysator van de verandering wordt.
  • Het blijft jouw verantwoordelijkheid
    Het uitbesteden van weerstand is een slecht idee. Een goede leidinggevende blijft aangehaakt, juist als het spannend wordt. Dat verwachten teamleden ook van hun leider. Als Braveheart bij het eerste gemorrel vanuit de clans over kou, honger en gevaar was terug gerend naar zijn schapen en plaggenhut, hadden de Schotten een andere geschiedenis gehad.
    Juist als het spannend wordt, blijf jij staan. Prima om thuis te foeteren, maar op het werk ga je samen wroeten in de weerstand. Open en nieuwsgierig, terwijl je de kaders blijft bewaken. Want daar ben je ook voor besteld.
    Het uitbesteden van deze verantwoordelijkheid werkt averechts. En kan zelfs leiden tot het ‘killing the leader’ fenomeen. En daar kan Louis XVI je dan weer alles over vertellen.

Kortom:

Weerstand hoeft niet ruk te zijn. Sterker nog: als je het goed aanpakt kan het je grootste kans zijn om mensen mee te krijgen. Jammer voor weerstandsmanager Janko en zijn carrière.

Waar je wel wat aan kan hebben, is een (externe) veranderkundige die je kan helpen in dit soort processen. Niet om jouw werk over te nemen, maar om je te helpen je rol goed te pakken. Iemand die naast je staat, met je spart en je inzicht geeft in hoe je weerstand kunt begrijpen en benutten. Zonder inhoudelijk belang.

Wil je daar een keer over sparren? Dat doen wij met veel plezier (en uiteraard vrijblijvend).


Bekijk ook de video: Mythe over weerstand – waarom weerstand van je medewerkers eigenlijk fantastisch is

of lees het blog: Hoe krijg ik ze mee? In vijf stappen van weerstand naar betrokken medewerkers 

print dit artikel

Thema: hoe wordt gedrag zoal beïnvloed (bewust of onbewust)?
Meer over dit thema

Eigenaarschap: het centrale principe in Veranderen 3.0. Overal & altijd.
Meer over deze van de 7 essentiële principes over Veranderen 3.0

About the author

Maaike Nooitgedagt is een van de partners van Gewoon aan de slag en mede auteur van het boek ‘Veranderen 3.0 - zeven essentiële principes voor organisatieverandering van binnenuit.’

Leave a Reply


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.