Tips over organisatieverandering? Meld je aan voor onze Nieuwsbrief en krijg een gratis hoofdstuk uit Verandering 3.0

Een Estafetteloop of samen roeien? 3 tips voor optimale Co-creatie. *Speciaal Gastblog*

Gastblog van Annemarie Trompert : Co-creatie is hét buzz-woord van 2012. Overal  hoor je het. En iedereen doet het. Maar: Wat bedoelen we er eigenlijk mee? Als ik het zou moeten  ontleden dan zou ik uitkomen op: het samenwerken (co) aan iets nieuws (creatie). Klinkt simpel. Alleen: is het ook zo simpel? Over begrippen als samenwerken […]

Gastblog van Annemarie Trompert :

Co-creatie is hét buzz-woord van 2012. Overal  hoor je het. En iedereen doet het.

Maar: Wat bedoelen we er eigenlijk mee?

Als ik het zou moeten  ontleden dan zou ik uitkomen op:

het samenwerken (co) aan iets nieuws (creatie). Klinkt simpel. Alleen: is het ook zo simpel?

Over begrippen als samenwerken en innovatie worden snel en gemmakkelijk gesproken. En vaak met veel  enthousiasme gestart. En zoals in veel  managementboeken beschreven staat zijn enthousiasme, commitment,  vertrouwen  essentieel  om een vliegende start te kunnen maken.

Waar vaak aan voorbij gegaan wordt is om écht te investeren in het verkennen van de verschillen en overeenkomsten, naar elkaar te luisteren en de tijd te nemen voor een stevig vertrekpunt.

Hierbij drie tips voor optimale Co-creatie:

1. Creëer een gezamenlijk beeld van het gewenste resultaat

Om tot een gezamenlijk beeld van het gewenste resultaat te komen is het handig om met metaforen te werken.  Het gewenste resultaat is er immers nog niet.  Met een metafoor kun je hier samen vorm geven. Je kunt kenmerken en bewegingen binnen de metafoor bespreken. Je kunt bekijken hoe je samen dit beeld kan gaan vormgeven.

2. Ga voorbij je eigen aannames

Mijn eigen metafoor bij samenwerken is: een estafette-loop is. Je geeft elkaar het stokje over en zet iedereen in op dat stuk dat ie het beste kan.

Iemand anders waarmee ik eens co-creëerde kreeg bij samenwerken het beeld van een gezamenlijke boottocht, waarbij iedereen tegelijkertijd aan het roeien is en de activiteiten gelijk verdeeld worden.

Als ik ervan uitga , en dus aanneem, dat de ander precies hetzelfde beeld van samenwerken heeft als ik, en dat de ander dus  dezelfde betekenis eraan geeft, dan zal onze samenwerking stroef lopen.

Deze aannames kun je het beste uitwisselen, anders word je geconfronteerd met verschillende verwachtingen. Dan denk je dat je met elkaar hetzelfde bedoelt, helaas praat je al snel langs elkaar heen.

3. 1+1=3

Investeer in het delen van kennis. Vraag door en maak expliciet.  Door de toepassing van Clean Language & Symbolic Modelling kun je ‘Tacit Knowledge’ ontsluiten: Iedereen weet meer dan waar je je bewust van bent. Interessant is om te onderzoeken hoe deze van waarde zou kunnen zijn voor anderen.

Zo kun je van elkaar leren en ontstaan nieuwe inzichten.  Door het combineren van wat je samen weet  kunnen nieuwe inzichten ontstaat: co-creatie is een feit!

 

print dit artikel

Thema: inzichten en inspiratie over hoe je leiding kunt geven in & aan verandering.
Meer over dit thema

Percepties onderzoeken: omdat je perceptie uiteindelijk je gedrag bepaalt.
Meer over deze van de 7 essentiële principes over Veranderen 3.0

Leave a Reply


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.