Wat jij als ‘werkelijkheid’ ziet, bepaalt je gedrag. Dat geldt voor individuen, maar ook voor groepen. De meest succesvolle organisatieverandering of organisatieontwikkeling vindt dan ook plaats wanneer niet alleen structuren en afspraken, maar ook de onderliggende ‘werkelijkheidsconstructen’, de belevingen van de ‘feiten’, veranderen.
Belevingsonderzoek brengt deze belevingen in beeld. Van binnenuit. In eigen taal.
Belevingsonderzoek gaat verder dan de status quo in kaart brengen. Het proces zelf zet al beweging in gang.
Sta je aan het begin van een veranderproces? Of wil je de samenwerking evalueren? Of spelen er zaken rond thema’s als bv. ‘onveiligheid’ of ‘werkplezier’ waar je grip op wilt krijgen?
Een belevingsonderzoek biedt inzicht en nieuwe beweging. Op basis van een centrale vraag en enkele vaste onderwerpen voeren we open gesprekken met betrokkenen, zonder standaard vragenlijsten. De rode draden uit de gesprekken koppelen we terug in een gezamenlijke workshop, waar we de bevindingen toetsen en verfijnen, en waarin we vervolgstappen bepalen. Geïnterviewden herkennen hun bijdragen en voelen zich verantwoordelijk.
Een programmamanager zei: ‘Door de insteek -geen verwijten maar wat kunnen we ervan leren- werkte het proces heel goed. Ik heb nu echt het gevoel dat we sámen voor de opgaves staan.’
We gaan in jullie organisatie met en voor jullie aan de slag. We helpen jullie de gewenste ontwikkeling in kaart te brengen, te vertalen in een praktische aanpak en onderweg steeds te leren en bijstellen op basis van de ervaringen.
Wij ontwerpen en begeleiden interventies, totdat jullie het zelf kunnen overpakken.
Lees meer over:
Soms is het nodig om eerst een stevig, gedeeld uitgangspunt te hebben van wat er nu is en wat er leeft. Omdat de beelden en patronen in de organisatie bepalend zijn voor waar kansen en beperkingen liggen.
Wij gebruiken twee unieke onderzoeksvormen, die heel dicht blijven bij jullie praktijk en meteen in actie zetten.
Lees meer over:
Jullie zijn en blijven degenen die het in de organisatie doen. Maar daarvoor kun je af en toe wel wat reflectie of inspiratie gebruiken.
Wij helpen jullie door te spiegelen of specifieke thema’s uit te diepen, zonder dat we zelf meedoen in jullie organisatie. Daarmee kunnen jullie zelf verder prima uit de voeten.
Lees meer over: